Waterproject

In 2003 is Stichting Hakuna Matata Tanzania gestart met het waterproject. De gemeenschap van het dorp Mkwajuni, ongeveer 22.000 (telling 2002) mensen, had op dat moment alleen bij het lokale ziekenhuis een watertappunt ter beschikking. Het water was ook nog eens van een slechte kwaliteit.

Het waterproject bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Het aanschaffen van nieuwe waterpompen;
  • Het aanleggen van leidingen;
  • Het overkappen van het waterreservoir;
  • Het aanleggen van watertappunten;
  • Het bemeteren van de tappunten, bron en doorpomppunten

Stichting Hakuna Matata Tanzania voerde dit project niet alleen uit. Er werd van 2003 tot 2007 samengewerkt met de Stichting Fietsreis Gibraltar die naast financiële hulp ook specialistische kennis inbracht.

Voortgang

Begin 2011 is het waterproject afgerond, het comité in Tanzania heeft het waterleidingsysteem overgedragen aan de lokale overheid (WUS (Water User Society)).

De schade aan de leidingen is hersteld en er zijn meerdere wateropslagtanks geplaatst van waaruit het water wordt verkocht.

Het waterproject is nu helemaal selfsupporting en het bestuur in Nederland ontvangt regelmatig overzichten met inkomsten en uitgaven. Wij zullen deze ook blijven ontvangen om zo een vinger aan de pols te kunnen houden. Daarnaast hebben wij een bedrag gereserveerd mochten er hoge kosten komen die (nu nog) niet uit de kas van het lokale waterproject kunnen worden betaald.

Het bestuur en de commissie leden in Tanzania willen alle donateurs bedanken voor hun bijdrage aan dit project en hopen dat u ons blijft volgen en ook onze volgende projecten wilt steunen.

 

In 2021 is het pomphuis bij de bron geheel gerenoveerd. Er is een nieuw dak gebouwd en het pomphuis is rondom geheel gesloten door de muren te herstellen en de lichtopeningen met gaas af te sluiten. Hierdoor wordt vervuiling van het water voorkomen. Dit project werd in Maart afgerond.

In aansluiting op de renovatie van het pomphuis werd het waterleidingnetwerk in het dorp, waar nodig hersteld.